Echo-onderzoek

U heeft een verwijsbriefje gekregen voor een echografisch onderzoek. Uw behandelend arts heeft u er wellicht al iets over verteld. Wij zetten graag alles op een rijtje voor u wat een echo precies is en wat er bij komt kijken als u een verwijzing voor een dergelijk onderzoek hebt gekregen.

Wat is een echo?
Bij echografie wordt door middel van geluidsgolven een onderzoek bij u uitgevoerd. Deze golven kunt u niet horen. Met behulp van de transducer (ook wel ‘echokop’) wordt over het te onderzoeken orgaan of de onderzoeksplek bewogen. Om goed contact te maken wordt gebruik gemaakt van een soort gel op uw huid.

Welke echo-onderzoeken kunnen worden uitgevoerd?
Er zijn twee grote toepassingsgebieden voor echografie te onderscheiden:
1. Bovenbuikorganen (lever, alvleesklier, galblaas en milt)
2. Onderbuikorganen (urineblaas, baarmoeder, eierstokken, etc.)

Daarnaast zijn er nog vele andere toepassingsgebieden voor echografisch onderzoek; denk aan de schildklier, lymfeklieren, scrotum, spieren, pezen en gewrichten.
Al deze onderzoeken kunnen bij SEDN uitgevoerd worden.

N.B. Een echo van de borsten (mammae) wordt op dit moment nog niet uitgevoerd bij SEDN.

Hoe verloopt een echografisch onderzoek?
De laborant zal u in de wachtkamer oproepen. Als u dit liever niet heeft, geeft u dat dan even aan bij aankomst bij de balie van SEDN. In dat geval zal de baliemedewerker u naar de laborant brengen.
Na wederzijds voorstellen en identiteitsverificatie brengt de laborant u naar een kleedkamer waar u, indien nodig, de desbetreffende onderzoeksplek kunt ontbloten. Indien u hulp wenst bij het uit- en aankleden, meldt u dit dan bij de secretaresse aan de SEDN-balie, zodat de nodige hulp voor u kan worden geregeld.
Als de onderzoeksplek ontbloot is, zal de radiodiagnostisch laborant of radioloog een kleine hoeveelheid (koude) gel hierop aanbrengen om een goede geleiding tussen de transducer (echokop) en lichaam te krijgen. Vervolgens zal de laborant of radioloog het onderzoek uitvoeren door de transducer over het te onderzoeken lichaamsgebied te bewegen. De beelden hiervan zijn te zien op een monitor.
Na het onderzoek wordt u weer naar de kleedkamer begeleid, waar u zich weer mag aankleden.

Voorbereiding voor een echo
Voor sommige echo-onderzoeken is het nodig om voorbereidingen te treffen. Dit geldt voor de onderzoeken die met uw buik te maken hebben.

Onderzoek van de onderbuik (incl. nieren en blaas):
Als voorbereiding is het nodig dat uw blaas goed gevuld is. U dient daarom 1,5 uur voorafgaand aan de echo ten minste 1,5 liter water (of elk ander vocht) te hebben gedronken. Dit is noodzakelijk voor de zichtbaarheid van de verschillende gebieden in de buik. Ook dient u in de 1,5 uur vóór het onderzoek niet meer naar de wc te gaan.
Als uw kind (of baby) dit onderzoek moet ondergaan, laat uw kind dan een half uur voor het onderzoek flink drinken.

Onderzoek van de bovenbuik (incl. lever,alvleesklier, galblaas en milt):
Voor dit echo-onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u de avond voor het onderzoek, vanaf 24.00 uur, niet meer mag eten en drinken. Ook mag u niet meer roken en kauwgom kauwen. Om deze reden maken wij het liefst in de ochtend een afspraak met u.

Onderzoek van de onder- en bovenbuik:
Indien u een onderzoek van de onder- en bovenbuik nodig hebt, moet u zowel nuchter zijn als een volle blaas hebben. U mag de avond voor het onderzoek, vanaf 24.00 uur, niet meer eten of drinken. Ook mag u niet meer roken en kauwgom kauwen. Om een volle blaas te hebben, zorgt u dat u ’s nachts en ’s ochtends niet naar de wc gaat. Om deze reden maken wij het liefst in de ochtend een afspraak met u.


Hoe lang duurt het onderzoek?
Het echo-onderzoek duurt gemiddeld 15 minuten. Het onderzoek kan in sommige gevallen korter of langer duren afhankelijk van het te onderzoeken lichaamsgebied.

Doet het onderzoek pijn?
Het maken van een echo doet geen pijn. Wel kan de onderzoeksplek gevoelig zijn als u hier pijn heeft of bij een gevoelige buik tijdens de zwangerschap.

Is het onderzoek schadelijk?
Er zijn geen noemenswaardige schadelijke effecten van echografie aangetoond. Wel is aangetoond dat een echografisch onderzoek de onderzochte weefsels een enkele graad kan opwarmen door energie-overdracht, maar dat is verwaarloosbaar. Dat een echo onschadelijk is, komt het beste tot uiting in de geschiktheid van deze onderzoeksmethode voor zwangere vrouwen.

Wanneer krijgt u de uitslag van het onderzoek?
Het verslag van uw onderzoek kunt u uiterlijk na twee werkdagen bij de assistent(e) van uw (huis)arts opvragen. Indien het nodig is om een vervolgafspraak te maken, zal de assistent(e) dit met u bespreken.

Direct een afspraak maken
Bij SEDN vinden wij het belangrijk dat u snel en makkelijk een afspraak kunt maken en snel maar goed geholpen wordt. U kunt telefonisch een afspraak maken via het secretariaat van SEDN op telefoonnummer 088 744 3000 (gratis) of via uw huisarts. SEDN is te vinden in het Gezondheidscentrum Hoendiep in Groningen.


Meer informatie
Heeft u na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen, dan kunt u van maandag tot en met vrijdag van 8:00 – 17:00 uur telefonisch contact opnemen met de receptie van SEDN via het telefoonnummer 088 744 3000 (gratis). Vragen over het onderzoek zelf kunt u ook altijd stellen aan de laborant die het onderzoek uitvoert.